Blog

Het begin van Oorlogsbrieven

Vandaag 72 jaar geleden vond operatie Market Garden plaats. Op dezelfde dag deed de Nederlandse regering in Londen een oproep aan alle spoorwegmedewerkers om te staken: de spoorwegstaking die uiteindelijk tot de Hongerwinter zou leiden. Vandaag 72 jaar geleden begint daarmee ook het boek Oorlogsbrieven.

Het doel [van de spoorwegstaking] was het verhinderen van Duitse transporten, zoals militair vervoer van wapens (vooral vanuit Duitsland naar Nederland) en gevangenen (vooral vanuit Nederland naar concentratiekampen in Duitsland en Polen). – Oorlogsbrieven, p. 29

Zoals we nu weten, al die jaren later, is de spoorwegstaking zijn doel flink voorbij geschoten – maar in het najaar van 1944 deed het onze briefschrijvers denken dat de oorlog vast wel bijna voorbij zou zijn.

oorlogsbrieven-17september1944

Bovenstaande brief, verzonden op 18 september 1944, deed er twee weken over om van Harlingen op zijn bestemming in Voorschoten aan te komen. Ook dat was een van de gevolgen van de spoorwegstaking. En dat was niet het enige: behalve de post werden ook voedsel, huishoudproducten zoals zeep en lucifers en grondstoffen voor gas- en elektriciteitsfabrieken nauwelijks meer vervoerd. Het uiteindelijke gevolg was een winter waarin 20.000 Nederlanders zouden overlijden aan hongersnood.

Meer lezen?

Oorlogsbrieven live

Na de boekpresentatie is het de afgelopen weken weer even wat rustiger geweest rond Oorlogsbrieven. Niet dat er helemaal niets is gebeurd: op 28 maart traden we op in Bar Bukowski, op onze allereerste literaire avond ooit: Notes of a Dirty Old Man. Foto’s kun je terugkijken op Facebook. En heb je het interview op WO2Actueel al gelezen, Het fascinerende van het alledaagse?

Jammer dat je het optreden in Bukowski hebt gemist? Geen zorgen: rond 4 en 5 mei kun je de auteurs van Oorlogsbrieven op een aantal plekken live zien. We hopen je daar te begroeten!

30 april, 11.00: lezing & signeersessie in Voorschoten

Op 30 april zijn we tussen 11.00 en 14.00 in Boekhandel De Kler, Schoolstraat 68 in Voorschoten. Om 11.00 geven we een korte lezing over Oorlogsbrieven – met een kleine nadruk op het Voorschotens perspectief – en daarna is er volop tijd om een exemplaar van Oorlogsbrieven te kopen en door ons te laten signeren. Nodig al je vrienden uit via Facebook!

30 april, 15.00: lezing & signeersessie in Leiden

Vanuit Voorschoten reizen we direct door naar Boekhandel Van Stockum, Breestraat 113 in Leiden. Om 15.00 geven we daar een korte lezing over Oorlogsbrieven, en aansluitend kun je uiteraard ook je boek laten signeren. Ook hiervoor kun je via Facebook aangeven dat je komt en al je vrienden uitnodigen!

4 mei, 10.00: Herdenkingsdag-lezing in Museum Voorschoten

Op 4 mei geven we een lezing van twee uur in het Museum Voorschoten. We vertellen je van alles over het leven van gewone mensen tijdens de Hongerwinter, en zoomen specifiek in op het leven in Voorschoten in die tijd: hout sprokkelen bij Kasteel Duivenvoorde, ingekwartierde Duitsers in het notarishuis en het werk van Louis bij de Koninklijke Begeer.

De toegangsprijs is €6, incl. een kopje koffie/thee. Wegens verwachte drukte is het belangrijk om vooraf kaarten te bestellen. Nodig je je vrienden uit via Facebook?