Op weg naar een selectie en achtergrondinformatie

Afgelopen weekend zijn de auteurs druk bezig geweest met het controleren, ordenen en selecteren van de brieven. Dat zag er bijvoorbeeld zo uit:

Tijdens dit weekend hebben we een selectie gemaakt van de interessantste 80 brieven van de oorspronkelijke 116. Bij die brieven hebben we opgeschreven wat er verduidelijkt moet worden in de toelichting. Bijvoorbeeld: wie is oom Jan en waarom zat hij ondergedoken? Hoe en waarom reisden mensen uit de Randstad soms ruim 9 uur per fiets naar andere delen van Nederland om eten te zoeken?

Maar bijvoorbeeld ook: hoe koud was het eigenlijk, als er werd geschreven over de barre winter? Daarvoor gebruiken we historische data van het KNMI. Zo weten we bijvoorbeeld dat het -13 ºC werd in de koudste nacht van januari 1945.

De speurtocht naar achtergrondinformatie was helaas niet altijd even succesvol: tijdens de zoektocht naar dominee Van Urk stuitten wij op de gesloten poorten van het internet.

Tja. Dat zal je leren om op zondag aan een boek te werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *