Wat is een editie?

De afgelopen maanden zijn Lisanne en Nieske veel bezig geweest met brieven editeren. Editeren? Ja, dat is wel degelijk een Nederlands woord! Editeren is het werk dat je doet om een editie te maken: een uitgave van oorspronkelijk werk met toelichting daarbij. Het bronmateriaal kan van alles zijn: brieven, maar ook dagboeken of middeleeuwse handschriften bijvoorbeeld.

Even de expert aan het woord:

In het vervolg zal ik hier over een editie spreken, als een uitgave van ongepubliceerd of eerder gepubliceerd werk verzorgd is door een editeur, die de tekstkeuze beredeneerd en expliciet verantwoord heeft en de tekstvorm aanbiedt als resultaat van wetenschappelijk onderzoek. (Maritha Mathijsen, Naar de letter, p. 33)

Wij hebben het geluk dat een van de ontvangers van de brieven, Loek, nog in leven is. Dat betekent dat we veel toelichting kunnen vragen om uiteindelijk in het boek te zetten. Delen van die toelichting gaan we ook op oorlogsbrieven.nl publiceren, als voorproefje voor het boek. Volg @oorlogsbrieven of abonneer je op de RSS-feed om op de hoogte te blijven!

Een gedachte over “Wat is een editie?”

 1. Graag zou ik in contact komen met iemand die weet wat ik met oorlogsbrieven kan.
  Ik heb een doos vol met brieven van mijn opa uit de oorlog..hij zit vaak ‘ ondergedoken ‘ en schrijft naar mijn oma.
  Gaat over bijv. bombardementen in Nijmegen. ( plein 44) en keizer karel plein.
  Iemand tips mail me ajb
  Naar desireearens@hotmail.com
  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *