Over de brieven

Het project Oorlogsbrieven bestaat uit ruim honderd brieven die geschreven zijn tijdens de hongerwinter, tussen september 1944 en april 1945. Met een enkele uitzondering in de vorm van een vervalst Ausweis of een nagemaakte arbeidsovereenkomst zijn het geen brieven van verzetshelden. Eigenlijk hebben ze weinig te maken met de oorlog zoals die in de geschiedenisboeken staat, de gevechten op allerlei fronten over de hele wereld.

Want wat blijkt: in het dagelijks leven in Nederland merk je helemaal niet zoveel van een geallieerde landing in Normandië.

Wat je wel merkt is de onderdrukking. Het afsluiten van gas en electra. Het afnemen van de voedseltoevoer. De angst. De onzekerheid. En naarmate de winter vordert: kou, honger, wanhoop.

En dat is precies waar het gros van de brieven over gaat. Het zijn zorgen en belevenissen van mensen als jij en ik, als we opeens een bezetting over ons heen kregen. Hebben jullie nog eten? Hebben jullie nog warmte? Hebben jullie nog licht? Hebben jullie al gehoord dat oom Jan is meegenomen door de Duitsers? En van die twintig burgers die gefusilleerd zijn hier om de hoek? Hoe lang zou het nog duren? Komen we de winter nog wel door?

2 gedachtes over “Over de brieven”

  1. vraag ik kleinzoon heeft wat van mijn opa brieven gekregen die hij uit camp heeft geschreven naar mijn oma amsterdam en mijn moeder toen 7 uit camp dagau met stempels en postzegels er op mijn opa heeft in 5 campen gezeten. vraag brief gaat vergaan .wat zou ik er mee kunnen doen .zonde als het vergaat alvast vr dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *