Sinterklaas in de hongerwinter

Zie de maan schijnt door de bomen? Nee hoor, die zijn gekapt voor in de kachel.

Zwarte Piet ging uit fietsen? Pas maar op, als de Duitsers je zien ben je zo je fiets kwijt.

Daar ginds komt de stoomboot? Sorry, de vaarroutes zijn afgesloten door de bezetter.

Daar wordt aan de deur geklopt? Het is waarschijnlijk een Duitser die papa komt halen…

Sinterklaas wordt nauwelijks genoemd in onze oorlogsbrieven, waarschijnlijk omdat er weinig over te melden is bij gebrek aan cadeautjes, een sinterklaasintocht, pepernoten, warme chocolademelk en ander snoep.

Oom Cor schrijft over een grote taaipop die hij had kunnen kopen voor fl 13,50. Omgerekend naar onze huidige prijzen zou dat nu ongeveer €78 zijn. Hij heeft het maar laten zitten. Het bemachtigen van gewoon eten is al traktatie genoeg. Op 6 december schrijft hij:

St. Nicolaas nog al meegevallen? Hier als cadeau dat we volgende week 600 gram brood krijgen. Het wordt slechter hier. Groenten (kool) is er niet meer. Appelen f 4.50 en meer per Kilo enz. Boter krijg ik wel, lever de bonnen in, maar moet dan 2 weken wachten, en ben dien tijd natuurlijk zonder.

Toch worden er wel cadeautjes gegeven. Gré (20), kindermeisje van zeven kinderen in Katwijk, schrijft in november dat ze met de twee oudste kinderen cadeautjes aan het maken is voor de kleinsten. In dezelfde brief vertelt ze dat ze eens in de drie weken een weekend naar huis gaat, eerst van Katwijk naar Leiden op een paard en wagen, en vervolgens vaak lopend verder naar Voorschoten, bij gebrek aan beter vervoer. ‘Het is wel te doen, maar als het niet hoeft doe je het liever niet, ook met het oog op je schoenen.’

Uiteindelijk vallen de feestdagen voor oom Cor toch nog wel mee. Begin januari vertelt hij:

Nu, onze St. Nicolaas en Kerstmis waren zeer goed, wat men nu zeer goed noemt dan. Hadden wat eigengemaakte tarwekoekjes, wat appelbeignets, wat surrogaat advocaat en zoodoende een prettige dag gemaakt van beiden.

Hoe zou jij Sinterklaas vieren als je weinig te besteden had en als er weinig te eten was? Zou jij €78 besteden aan een taaipop om toch een feestelijke avond te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *