Het verloren dagboek

We hebben laatst een grote ontdekking gedaan. Lisanne zat een boek te lezen met achtergrondinformatie over Nederland in oorlogstijd en ontdekte daar iets van cruciaal belang voor ons onderzoek. Het betrof Wij wisten niets van hun lot van Bart van der Boom, een onderzoek naar wat gewone burgers in Nederland meekregen van de jodenvervolging. Dat boek is deels gebaseerd op dagboekonderzoek, van allerlei uiteenlopende mensen.

Toen Lisanne gedachteloos door het boek aan het bladeren was, kwam ze langs de lijst met dagboeken die voor het onderzoek waren gebruikt. En waar viel haar oog op? ‘C. van Buuren, ambtenaar, Amsterdam, geboortedatum onbekend’. C. van Buuren. Dat is Cor! Dat is onze Cor! Tenminste, ambtenaar en Amsterdam kloppen, maar Cor van Buuren is ook weer niet zó’n bijzondere naam; goede kans dat er meerdere van rondliepen.

Om dat te onderzoeken toog Lisanne op een maandagmorgen naar het NIOD, waar de grootste verzameling documenten uit de oorlog opgeslagen ligt. Op het aanvraagpapiertje dat je daar krijgt als je op je aanvraag moet wachten, stond ‘C.J. van Buuren’. Cornelis Jurphaas, het moet haast wel! En inderdaad, wanneer Lisanne na een half uurtje het dagboek uiteindelijk in handen krijgt, gaat het daarin al snel over Conny, kleine Arnoldje en de familie in Voorschoten.

Zo bleek dus dat het dagboek van een van onze hoofdrolspelers in het NIOD lag, zonder dat iemand van de familie daarvan wist. Inmiddels hebben we ook dit dagboek in Oorlogsbrieven verwerkt. Cor – die we af en toe plagend ‘dramaqueen’ noemen – heeft weer een hele andere kijk op de gebeurtenissen in deze laatste acte van de oorlog dan andere personages in de familie. Geweldig toch?

Een gedachte over “Het verloren dagboek”

 1. Beste Nieske,
  Nog een toeval, ik ben naar aanleiding van stamboomonderzoek in contact gekomen met de Australische familie van Constance Mayne, de vrouw van Cor en weduwe van Henk van Buuren.
  Ik heb ze op de hoogte gebracht van jullie boek dat jammer genoeg niet bij Amazon Australia te koop is.
  Bestaat er een Engelse versie trouwens.
  Als er een mogelijkheid bestaat om een kopie van het dagboek te verkrijgen zou ik dat graag naar Australië willen sturen.
  De familie daar is het contact verloren en zijn heel benieuwd te horen hoe het met haar zoon Arnold is gegaan. Ik weet inmiddels dat hij getrouwd is met ene Lemstra en twee kinderen heeft.
  Mij lijkt het beste om de Australische family direct in contact te brengen als je daar prijs op zou stellen.
  Vriendelijke Groet
  Alex van ’t Hoff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *